Nyheder fra radio, tv og aviser om dyremishandling og miljøsvineri mm.


30-12-07:      Solgte levende hummere i plastic

Adskillige kunder fik sig noget af et chok da de handlede ind i Superbrugsen i Hørsholm i går eftermiddags. I et par af butikkens kølemontre lå cirka 20 levende hummere pakket ind i plastik.

"Vi blev både vrede og forargede over et så oplagt tilfælde af dyremishandling," fortæller én af kunderne, Helle Blæsild til Radioavisen.   Sammen med andre vrede kunder beordrede hun medarbejdere i butikken til at slippe hummerne ud af plastikbakkerne og lægge dem i kar med vand.

"Ud over det dyreetiske problem er der også grund til bekymring for fødevaresikkerheden," siger Helle Blæsild.

"Må være lokal fejl"
Hos COOP, som ejer Superbrugsen, afviser kommunikationsdirektør, Jens Juul Nielsen, at koncernen har givet ordre til at levende hummer skal sælges indpakket i plastik.  "Der må være tale om en lokal fejltagelse, som vi nu vil se nærmere på," siger Jens Juul Nielsen.


20-12-07:      Kræver indsats mod dyretransporter

Tre døgn uden mad og drikke er hvad flere heste gennemgår på deres sidste rejse fra et marked i Polen til et slagteri i Italien.

Det får nu danske politikere til at kræve handling.
"Jeg vil allerede i dag tage kontakt til EU-Kommissionen og bede dem gå ind i sagen umiddelbart. De skal gøre det som en hastesag. Vi kan ikke blive ved med at se sådan nogle skrækkelige billeder," siger medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose fra Socialdemokraterne.

De mishandlede heste blev vist på finsk TV, der fulgte transporten fra Polen gennem Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Slovenien - lande der ikke har tilstrækkelig kontrol med dyretransporter.

Hundredvis af heste, proppes i lastbiler for at blive sendt ud på en tre døgn lang transport fra Polen til slagterier i Norditalien.   Hestene får hverken vand eller foder undervejs og der vises optagelser af paniske og fastklemte heste.  Heste med brækkede ben bliver ignoreret, og døde heste og svært forkomne føl får lov at blive liggende.

Også hos Dansk Folkeparti mener man, at der bør skrides ind. EU-ordfører Morten Messerschmidt mener at justitsminister Lene Espersen igen bør tage sagen op med sine europæiske kolleger. Men han er dog ikke særlig optimistisk:

"Man må konstatere, at EU på dette område har spillet fallit," siger han.


20-12-07:     Klonede grise er årets forskningsscoop 

Syv grise med den særlige detalje, at de er fuldstændigt ens og alle udstyret med et Alzheimergen, er årets danske forskningsgennembrud.

Det vurderer fagbladet Ingeniøren, som derfor kårer genforskere fra Aarhus og Københavns for årets bedste danske forskningsresultat. De syv kloner så dagens lys i august på Forskningscentret Foulum ved Viborg og fik stor international bevågenhed.

Og den er langt fra ovre, vurderer lektor Arne Lund Jørgensen fra Institut fra Human genetik ved Aarhus Universitet, der står i spidsen for projektet.

"Med den vellykkede kloning af grisene står vi med et fantastisk nyt værktøj til at skabe dyremodeller, som kan bruges til at studere en lang række alvorlige sygdomme. Dermed kan det bringe os tættere på metoder eller medicin, der kan hjælpe," siger Arne Lund Jørgensen.

Han peger bl.a. på Parkinson Syge, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

"Men det betyder også, at kirurger kan øve sig på grisekloner, der på mange måder ligner et menneske, i at lave særligt vanskelige kræftoperationer," siger han.

Den første af de syv grise har i øvrigt planmæssigt måtte lade livet i forskningens navn. De seks andre håber forskerne til gengæld at kunne beholde i nogle år - indtil de eventuelt bliver så hæmmede af deres Alzheimer, at de skal aflives. Pt. kan ingen se, at de formentlig lider af en alvorlig sygdom. Den vil først vise sig i løbet af et års tid.

"Efter nytår går vi i gang med adfærdstræning, der tester deres hukommelse og lugtesans, som er to vigtige parametre ved opdagelsen af tidlig Alzheimer," siger han.

Hvem mon der de største svin i dette foretagne !!!!


18-12-07:     Heste skamferet i kønsdelene

To heste blev i går ved højlys dag skamferet på en mark ved Agerskov i Tønder Kommune. Det oplyser P4 Syd.

Ejeren opdagede, at noget var galt, da han ville have hestene ind om eftermiddagen. Den værst medtagne, en pony, havde nemlig problemer med at gå. Den havde snitsår i kønsdelene. Den anden hest, en nordbagge, havde en lang ridse, der strakte sig helt fra endetarmen.

Hestene ser ud til at være lokket med foder, da der på marken er fundet friske majskorn.  De to heste måtte behandles af en dyrlæge, der gav dem smertestillende og penicillin.  Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker sagen, men der er endnu ingen afgørende spor.


14-12-07:     Danske jægere laver også ulykker i udlandet

En dansk jæger er anklaget for at have skudt en britisk mand i hovedet under en jagt i New Zealand.

Den 48-årige dansker jæger er sigtet for at overtræde våbenloven. Han er løsladt mod kaution.

Det var ved byen Waotu i lørdags, at skuddet ramte den 21-årige britiske landbrugselev, der befandt sig på en lastbil. Hans tilstand er stadig kritisk.    Der var ifølge de lokale medier tale om en gruppe udlændinge, der sent om aftenen på en farm var på kaninjagt ved hjælp af firehjulstrukne køretøjer og kraftige projektører.


13. december 2007     Netto gjorde opdrættede tamme ænder til vildænder

Netto ændrer nu sine annoncer for vildænder, efter kritik fra Dansk Ornitologisk Forening.

Ornitologerne har påpeget, at Netto har markedsført jægernes opdrættede gråænder som om, at de var vilde ænder skudt på træk. Men ifølge fuglevennerne er der snarere tale om ænder, der er opdrættede ved hjælp af en metode, der både er miljøskadelig og dyremishandling.

Danske jægere udsætter hvert år cirka 400.000 tamme gråænder i naturen. Det påvirker dyre- og planteliv negativt, fordi de udsatte dyr flyver dårligt og ofte lever unaturligt tæt.

- De udsatte ænder er uegnede til et liv som vilde gråænder. I Danmark bliver der også skudt vilde gråænder i ordets egentlige betydning, men da udbyttet af disse vildænder er væsentligt mindre, bliver de vilde gråænder kun i yderst beskedent antal indhandlet af danske vildthandlere. Derfor kommer Nettos ænder ikke fra naturen.

Den måde, som opdræt og udsætning af gråænder bliver praktiseret på i Danmark, bliver i alle naturorganisationer betragtet som et stort natur- og miljøproblem, siger Christian Hjorth, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

I et brev til foreningen beklager indkøbsdirektør Morten Petersen på vegne af Dansk Supermarked, der ejer Netto, at teksten i Nettos tilbudsavis er helt forkert, og Indkøbsdirektøren fastslår, at det ikke har været Nettos hensigt bevidst at vildlede, og lover, at det ikke vil gentage sig i fremtiden.


13-12-07:     Efterlod otte hunde i varebil

En yngre kvinde er blevet sigtet for vanrøgt, fordi hun efterlod otte hunde i en varebil i flere dage på en parkeringsplads i Tønder. Det oplyser P4 Syd.  Varebilen holdt parkeret ved sygehuset, og her blev en tæve og dens syv hvalpe låst inde i flere dage.

Politiet var dog også direkte årsag til at hundene led unødvendigt. Allerede fredag fik politiet nemlig et tip om hundene, som dog først blev fundet søndag:

"Vi fik en henvendelse fredag i sidste uge, men vurderer ikke der var brug for vores indgriben der. Da vi kiggede forbi søndag kunne vi ikke finde bilen, fordi sedlen med den korrekte placering af bilen var blevet væk, siger Per Riemmer fra politiet i Tønder.

Hundene blev sendt på dyrehospital, og alle overlever opholdet i varebilen. Men tæven var meget afkræftet.   Hundenes ejer, en yngre kvinde fra Tønder, er nu blevet sigtet for vanrøgt. Der er ikke nogen forklaring på, hvorfor hun efterlod dyrene i bilen i flere dage.

Det er et amatøragtigt arbejde politiet levere - og det skriger til himlen !!!!


10. dec. 2007      Landmænd udnytter arbejdskraft groft

En voksende gruppe arbejdsgivere i landbruget udnytter både dansk og udenlandsk arbejdskraft groft. Det kan fagforeningen 3F i Aalborg konstatere. 3F organiserer elever og fastansatte i landbruget.

I øjeblikket har formand Lars Mark Jensen fra den grønne gruppe i 3F 15 sager på sit skrivebord - fem med danskere og 10 med udlændinge fra blandt andet Ukraine, som er i Danmark for at gøre lykken i landbruget, men som ofte ender med at blive snydt.

Enkelte arbejdsgivere fylder særlig godt i statistikken. En gårdejer ved Gandrup nord for Aalborg, Peter Jakobsen, har måttet betale 35.000 kroner i pension til en fodermester.   Efter at have forladt jobbet opdagede han, at arbejdsgiveren ikke havde indbetalt penge til hans pensionskonto, selv om der stod på lønsedlen, at de var indbetalt.  Gårdejer Peter Jakobsen undskylder sig med, at han ikke havde undersøgt sagen godt nok og ikke var godt nok inde i reglerne

I en anden sag mod samme arbejdsgiver forlanger 3F 125.000 kroner på vegne af en kvindelig ukrainsk landbrugselev på 26 år. 3F mener, at eleven er blevet snydt for både løn og overtidsbetaling og kræver desuden arbejdsgiveren idømt en bod for brud på overenskomsten.


07-12-07:     Kvinde beskudt i Nakskov

En 42-årig mandlig jæger skød mod en kvindes hus torsdag aften. Han blev anholdt senere på sin bopæl.

Politiet blev torsdag aften ved 18-tiden alarmeret af en kvinde fra Nakskov, som fortalte, at en mandlig bekendt skød mod hendes hus. Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.  Politiet fik senere anholdt gerningsmanden på hans bopæl, hvor man samtidig fandt hans jagtgevær. Han havde tidligere på ugen truet kvinden på livet.

Politiet kan ikke oplyse, om parret har været kærester.


05-12-07:      Forbud mod kamphunde i Slagelse

Beboere i Nordbyen i Slagelse frygter naboers kamphunde. Og nu indføres et forbud mod kamphunde i hele kvarteret. Det skriver Sjællandske Medier.

Fællesorganisationens Boligforenings (FOB's) lejligheder har holdt tre møder med efterfølgende afstemninger, og der er der massiv opbakning bag forbuddet.

Fremover må ingen anskaffe sig kamphunde, som Dansk Kennelklub i øvrige betegner som muskelhunde, ligesom ejerne af kamphunde risikerer at få deres lejemål sagt op.  Til gengæld må ejere af allerede eksisterende kamphunde i Nordbyen - dog højst én pr. lejlighed - fortsat beholde dem. Og det er et problem, erkender FOB-direktør Jørgen Mejlgård.

"Men nu er der, heldigvis, ikke tradition for at lave love og regler om med tilbagevirkende kraft her i landet, og det har vi heller ikke tænkt os at gøre. De kamphunde var der intet forbud mod, da de og deres ejere flyttede ind, så det kan vi ikke gøre noget ved," forklarer Jørgen Mejlgård til Sjællandske.


5. dec. 2007      Kontrol af dyretransporter svigter

Fødevarestyrelsen - som skal tjekke, at vognmændene overholder reglerne - er håbløst bagefter med deres kontrol af transporter af levende danske dyr på Europas landeveje.

- Vi har en stor pukkel med returlogbøgerne, og det er jeg meget ked af, erkender Olaf Bennetzen, der er kontrolchef i Fødevareregion Sønderjylland over for TV Avisen.   Derved får vognmændene alt for let spil, lyder kritikken. Listen over de drægtige køer, heste og svin, der har lidt under transporter ned gennem Europa, er lang.

Gamle logbøger
- Transportørerne har alt for let spil, siger Christian H. Hansen, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.   Alene i fødevareregion syd hober 1000 såkaldte returlogbøger sig op, og ingen har tid til at kontrollere dem.  En logbog er dyretransportørens afrapportering til myndighederne om, hvorvidt dyrene nåede vel frem, og hvorvidt de fik de hvilepauser, de skulle have. Det er altså 1000 sådanne afrapporteringer, der ikke er kontrolleret, selv om mange af dem er seks-otte måneder gamle.

Misvisende fax
TV Avisen fortalte i går om en ulovlig kvægtransport, hvor drægtige danske kvier ikke kom af i en lovpligtig hvilestald i Rusland og derfor kom til at tilbringe 95 timer i træk i bilerne - mere end tre gange så længe som tilladt.  Denne tur ville aldrig have kunnet lade sig gøre, hvis fødevarestyrelsens folk havde tid og mulighed for at kontrollere de tilsendte papirer ordentligt.

Dagen før kvæget forlod Danmark, modtog Fødevareregion Syd nemlig en fax fra det, der skal forestille en russisk hvilestald. Men hvilestationen fra faxen ligger slet slet ikke på ruten, og i virkeligheden er der slet ikke tale om en hvilestald, men om et statslandbrug.

Men fødevareregionen lod lastbilerne køre uden at undersøge, hvor den påståede hvilestald ligger.
- Hvis de havde kontrolleret det her og gået ind og kigget på et atlas, så var transporten blevet stoppet, fordi man kunne se, at det passede overhovedet ikke sammen, og at det var ulovligt, siger Chr. H. Hansen til TV Avisen.

Fødevarestyrelsen er også håbløst bagefter med at kontrollere dyrevelfærden i landmændenes stalde.
- Vi har jo en pukkel i forvejen, og nu kommer der en ny pukkel, og det skulle ikke undre mig, om der i næste uge kommer en ny pukkel igen. Nu skal ministeren rydde op i det her. Hun skal ud af sit kontor, siger Chr. H. Hansen til TV Avisen.

Ministeren blev straks konfronteret med kritikken i TV Avisen klokken 21.
- Jeg har bedt om, at den her pukkel nu bliver afviklet. Og det vil ske i løbet af de kommende måneder, lød forsikringen fra fødevareminister Eva Kjer Hansen.  Hun foreslog endvidere at tage "nye redskaber" i brug, således at dyretransporterne i fremtiden bliver overvåget ved hjælp af GPS.


4. dec. 2007       Rystet over ulovlig transport af drægtige kvier

Vognmand Peter Ottesen er meldt til politiet for en ulovlig transport af 242 drægtige kvier til Rusland. Det siger Jan Mousing, Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen til TV-AVISEN.   Kvierne skulle i februar transporteres over til en russisk køber, og kvierne kom til at stå i lastbilerne i 95 timer i op til 20 graders frost. Det er mere end tre gange så længe som tilladt.

En tysk dyrevelfærdsorganisation fulgte og filmede de otte danske dyretransporter, hvor køerne var læsset i to lag, vest for Moskva. Lastbilerne kørte en omvej på 1.000 kilometer for at få ordnet toldpapirer, og derefter ledte de forgæves efter den stald, hvor dyrene skulle læsses af.  Det ender med, at dyrene må vente hele natten på en p-plads, og først næste dag bliver de læsset af hos den russiske opkøber. Da er flere af kvierne døde.

Vognmand Peter Ottesen havde planlagt hele turen, og han havde på forhånd bildt de danske myndigheder ind, at dyrene skulle have 2 hvilepauser undervejs - en i Polen og en i Rusland.   Efter turen løj vognmanden over for de danske myndigheder. Han skrev i papirerne, at dyrene fik pause i Rusland, og blev læsset 20. februar om natten kl. 4. Men billeder, som TV-AVISEN er i besiddelse af viser, at det først skete dagen efter om morgenen - altså over 28 timer senere.


30. nov. 2007      Kæmperegning til landmænd for giftimport

Danske landmænd smuglede i 2004 mere end 42 ton pesticider over den dansk-tysk grænse. Det udløser nu en regning på op mod seks millioner kroner i afgifter, moms og bøder.

Millionkravet til landmændene er resultatet af et samarbejde mellem Syd- og Sønderjyllands Politi, Rigspolitiets Rejsehold, Skat og Miljøstyrelsen, der forrige år i 86 tilfælde afslørede, at en lastbilstur over den dansk-tyske grænse dækkede over ulovlig import af pesticider.  I 12 tilfælde var pesticiderne faktureret som vitaminer, tilskudsfoder eller lignende, oplyser Skat.   I flere tilfælde var der ikke betalt punktafgift for landmændenes indkøb - i de afsluttede sager har Skat opgjort punktafgiftskravet til 3,3 millioner kroner. 

14 sager er henlagt, fordi overtrædelserne var af et meget lille omfang, mens der i fire sager afventes svar fra nærmere undersøgelser i Tyskland.  Det vellykkede samarbejde mellem politi, Skat og Miljøstyrelsen betyder, at arbejdsformen fortsættes, så de øvrige myndigheder orienteres, når én myndighed får mistanke om ulovlig import af bekæmpelsesmidler.

De indsmuglede 42 ton pesticider er kun en lille del der blev opdaget !!!


29-11-07:     Fandt afskåret fårehoved i grøft

Politiet i Esbjerg står med en noget usædvanlig tyverisag fra Mandø i Vadehavet. En af øens landmænd mangler nemlig syv får. Det oplyser P4 Esbjerg.   "Hovedet fra et af fårene er fundet i en grøft på Veldtoftevej i Esbjerg, så vi formoder vi skal finde tyven et sted i Esbjerg-området," siger vagtchef Jesper Hansen.  Det var øremærket i fårehovedet der førte frem til ejeren på Mandø. En optælling viste efterfølgende, at der manglede syv får.


27-11-07:     100 kyllinger og en ko aflivet

Flere dyr var i så ringe stand på et fynsk landbrug, at en dyrlæge i dag bestemte, at de skulle aflives. Det var politiet, som havde fået anmeldelsen om sagen nær Årslev.

100 kyllinger og en ko blev aflivet, og desuden fandt myndighederne en død kalv, da de rykkede ud til formiddag. Endvidere fik landmanden påbud om straks at bedre forholdene for 10-15 grise, oplyser politiet. Senere venter der landmanden et efterspil for overtrædelse af dyreværnsloven.

Han får nok bare en betinget dom som alle de andre !!!


25-11-07:       30-årig ramt af sin far under jagt

Under en elgjagt i Sverige blev en 30-årig mand ramt af et vådeskud i brystet af sin far.  Manden blev per helikopter fløjet til hospitalet, hvor læger i aftes sagde, at såret er livstruende.  Den 30 årige søn var formentlig også jæger.  Politiet mener at der er tale om en jagtulykke.


25-11-07:      Hundehvalp slæbt bag knallert

En "løbetur" gik for stærkt for en lille schæferhvalp, som i aftes blev slæbt efter en knallert. Dens poter blødte, da manden på knallerten rullede ind på en tankstation i Havdrup syd for Roskilde med hvalpen efter sig.

Forinden var hunden blevet slæbt 200 m hen ad jorden, og vidner ringede til politiet. Hvalpen var blevet passet og skulle afleveres til tankpasseren. Knallertkøreren, der er midt i 40'erne,
var påvirket af spiritus og påstod, at han havde kørt i "cykeltempo", men det modsiges af vidner. Han sigtes for overtrædelse af dyreværnsloven.  Schæferhvalpen havde sår på trædepuder og ben og blev kørt til behandling hos en dyrlæge.


23. nov. 2007     Drivhusgasser når rekordhøjt niveau

Drivhusgasser nåede sidste år et rekordhøjt niveau i atmosfæren, og CO2 spiller en stadig stigende rolle i drivhusgasserne. Det oplyser FN's meteorologiske organisation. Den eneste drivhusgas der ikke er registeret en stigning i er metan.

Drivhusgasser som CO2 varmer i følge FN's klimapanel jorden op og skaber klimaproblemer.  CO2 eller kultveilte har i de sidste fem år stået for 91 procent af den opvarmende effekt, der er en del af drivhusgasserne, siger FN-organisationen. Den tendens vil fortsætte i nogle år endnu, siger en talsmand for organisationen.


22-11-07:     Ny svensk lov mod aggressive hunde

Sveriges parlament, vedtog i dag en lov, der skal dæmme op for problemer med aggressive hunde. Med den nye lov får politiet mulighed for at konfiskere farlige hunde og endog forbyde enkeltpersoner at eje eller håndtere dem.

"Nogle, omend ganske få hundeejere, går så vidt som til at bruge deres dyr som våben," hedder det i en erklæring fra den svenske landbrugsminister, Eskil Erlandsson. Personer, der overtræder loven, der træder i kraft til januar, risikerer bøder eller fængsel i op til et år.  "Det er derfor, at regeringen nu vil introducere muligheden af hundeforbud til folk, der har svigtet alvorligt, hvad angår plejen af deres hunde," tilføjer han.  Debatten om aggressive hunde har blandt andet handlet om, at der er særligt aggressive hunderacer, herunder såkaldte kamphunderacer.


21-11-07:      Lempede straf for svinetransportør !!!!!!!!!

Den meget omtalte svinetransportør fra Fyn, Peter Ottesen, har fået nedsat sin straf for ulovlig transport af dyr betydeligt i landsretten. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Ottesen blev i byretten idømt en bøde på 250.000 kroner og 20 dages betinget fængsel for 32 tilfælde af uforsvarlig behandling af dyr. Men landsretten mente, at der kun i et enkelt tilfælde var bevis for, at Ottesen havde transporteret grise til Tyskland under uforsvarlige forhold. Derfor blev straffen nedsat til en bøde på 90.000 kroner, og Ottesen kan bevare sin autorisation.

Blandt andet fordi sagen har varet meget lang tid. Den ulovlige transport foregik i 2001.

Ottesen, har endnu en ankesag, der venter på afgørelse i landsretten. I august blev han idømt 30 dages fængsel, fik frakendt retten til at have med dyr at gøre i fem år og til at udføre transporter af hvirveldyr, heriblandt grise, i fem år ved Retten i Nykøbing Falster.

I den sag døde 97 svin af varme og kvælning under en transport til Passau.  Ottesens advokat mener dog, at den nedsatte straf i landsretten i Odense giver gode muligheder for også at få nedsat straffen i sagen fra Nykøbing Falster.

Hvis den mand kan få stafnedsættelse, er dyrevelfærd håbløst i Danmark !!!!!!


21-11-07:      Kræftforskning bandlyser rødt kød

Rødt kød og kødpålæg bandlyses nu på det kraftigste af nogle af verdens mest toneangivende kræftforskere, som i en ny rapport strammer sine kostråd betydeligt, skriver Børsens FødevareSundhed-tillæg i morgen.

Set gennem danske briller er de nye råd en voldsom stramning, eftersom det danske kødforbrug er tre gange større end de nye anbefalinger. Fremover hedder det maksimum 300 gram rødt kød om ugen som gennemsnit, set i relation til folkesundheden, og maksimum 500 gram her og nu for den enkelte forbruger.

Kødpålæg skal derimod helt undgås, hvis cancer skal forebygges bedst muligt. De nye kostråd på kødområdet bliver modtaget med stor alvor hos danske eksperter, der forsker i sammenhængen mellem kost og cancer.

"Vi tager de nye anbefalinger meget alvorligt, og vi er ved at designe den tænketank, som vi lige om lidt går ind i for at finde ud af en dansk strategi," siger projektchef Morten Strunge Meyer, Kræftens Bekæmpelse til Børsens FødevareSundhed-tillæg.

"Der er absolut ingen tvivl om, at sammenhængen mellem kødforbrug og udviklingen af tarmkræft er ganske betydelig," siger Morten Strunge Meyer om de nye anbefalinger fra World Cancer Research Fund International (WCRF) og The American Institute for Cancer Research (AICR), der går ud på, at det ugentlige forbrug af rødt kød - (alt kød på nær fisk og fjerkræ, red.) skæres ned til et minimum. 

"Vi følger forskningen tæt og med stor interesse," siger måltids- og ernæringschef Grete Andersen, Danske Slagterier. Hun understreger overfor avisen, at hver eneste gang forskerne finder frem til nye resultater, så vurderer branchen, hvad den kan gøre. Branchen med Danish Crown og Tican i spidsen omsætter for noget nær 50 mia. kr. om året. Selve oksekødsdelen af branchen omsætter for tæt på 5 mia. kr. i form af indenlandsk produceret samt importeret kød.


21-11-07:      Fangere vil harpunere 1000 hvaler

En flåde japanske hvalfangere har sat kursen mod Sydhavet for at harpunere over 1000 hvaler til videnskabelige formål. Det beretter Local Eyes.   Alt i mens protesterer Australien, New Zealand og USA sammen med en række miljøorganisationer mod den japanske hvalfangst, der også omfatter truede arter.  De sætter spørgsmålstegn ved det videnskabelige indhold af fangsten, som - ifølge flere - nærmere har til formål at levere hvalkød til japanske forbrugere.


19. nov. 2007      Dyrlæge må ikke ordinere euforiserende stoffer

Fødevarestyrelsen har frataget en dyrlæge fra Himmerland retten til at ordinere euforiserende stoffer i fem år.  Dyrlægen ordinerede 700 beroligende tabletter til heste, men han kunne ikke forklare myndighederne hvad der var blevet af pillerne, som heller ikke var godkendt til veterinært brug.

I juni fik Fødevarestyrelsen oplysninger om, at dyrlægen i 2007 havde fået udleveret tabletter nok til at berolige flere hundrede heste.  En kontrol afslørede uregelmæssigheder i dyrlægens ordinering midlet Flunipam, og dyrlægen fik med det samme frataget retten til at ordinere euforisende lægemidler. Nu har retten i Aalborg ved en udeblivelsesdom stadfæstet Fødevarestyrelsens afgørelse.

Det er første gang Fødevarestyrelsen har frataget en dyrlæge retten til at ordinere euforiserende stoffer. En fratagelse kan ske i en periode på mellem et og fem år eller for bestandig.  


19-11-07:      Jæger fik ram på jæger

En 25-årig jæger måtte søndag køres på sygehuset efter at være blevet skudt i øjet under en jagt i Lydum Plantage ved Varde, oplyser dr.dk/Esbjerg.  Sammen med en gruppe andre jægere, var han på sneppejagt, da hagl fra et skud fra en 21-årig jæger ramte ham i øjet.

Han blev kørt til Odense Universitetshospital til nærmere undersøgelser, men var ikke i livsfare.  "Den 21-årige kan vente en sigtelse for at have skudt, og dermed bragt andres helbred i fare," siger Niels Christian Hindsig fra politiet i Varde til dr.dk/esbjerg.


16-11-07:       Sigtet for misrøgt af eksotiske dyr

Lamaer, bavianer og dværgzebuer er ikke noget man normalt forbinder med Greve, men da et ægtepar fra Greve i 1997 flyttede til Greve, var det med en mindre zoologisk have i bagagen. I går mødte parret i Retten i Roskilde, sigtet for dyremisrøgt og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven, skriver DAGBLADET Roskilde.

Fra gården i Greve drev parret virksomheden Amazing Animals Aps, der udlejede eksotiske dyr til TV- og filmoptagelser. Den 3. februar 2005 ransagede politiet gården, og i deres søgen efter våben og stoffer stødte de på en række dyreskind fra truede dyrearter. Politiet beslaglagde et tigerskind, tre leopardskind, tre ozelotskind og to sneleopardskind. Dertil kom en række udstoppede dyr.

Blandt andet tre udstoppede havskildpadder, to udstoppede leopard unger og en stødtand. Alle genstande, der kræver en såkaldt CITES tilladelse, da dyrene er på CITES (Convention on International Trade in Endangered species of wild fauna and flora) liste over truede arter. På baggrund af disse fund er parret tiltalt for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven og Washington-konventionen.

I sigtelsen af parret opremses også en række tilfælde af misrøgt. Blandt andet, at flere dyrene på gården var underernærede. Seks silkeaber var i et bur på to kubikmeter, tre kameler gik i dårlig indhegning, en lama var så stærkt afmagret, at den var segnet om på en jordvold, og derefter trillet ned i noget vand og druknet.

Amazing Animals Aps er for tiden under tvangsopløsning, men under retssagen lagde ægtemanden ikke skjul på, at han agter at fortsætte med at udleje eksotiske dyr til TV- og filmoptagelser. Han anser beskyldningerne mod ham som et komplot.


15-11-07:      Skød mod biler og huse

Tre mænd blev i nat anholdt og sigtet for at have skudt med et jagtgevær mod biler og huse på Tønder-egnen, oplyser dr.dk/syd.  Politiet mener, at de tre, der er i alderen 18-23 år, har skudt mod tre parkerede biler samt flere huse, hvor enten vinduer, døre eller huset er blevet beskadiget af hagl.

Skuddene blev løsnet i Bredebro, Højer og Løgumkloster. På den enes bopæl fandt politiet hans jagtgevær, samt nogle patroner.  "Vi skal nu have undersøgt nærmere hvad de mere præcist skal sigtes for, og de har ikke kunnet eller villet forklare hvorfor de skød løs," siger vagtchefen hos Syd- og Sønderjyllands Politi til dr.dk/syd.

De tre anholdte er tre mænd, en 18-årig fra Skærbæk, en 21-årig fra Bredebro, og en 23-årig mand fra Højer.


14-11-07:      Endnu et tilfælde af dyrevanrøgt

På to gårde på Sjælland blev der i går fundet i alt cirka 300 døde grise. Det nye tilfælde drejer sig om en sjællandsk landmand med to gårde.

På gården i Lille Skensved lå omkring 200 døde dyr, som lå rådne på jorden og en del i en landbrugsvogn. I stalden var andre grise, som manglede foder, og tre dyr måtte aflives. På gården i Havdrup lå cirka 100 døde dyr, og her skulle ni aflives, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

For nylig blev to lignende sager afsløret i Jylland.


11-11-07:      Forskere: Sod smelter is på Arktis

Vindbåren sod, metan og anden "gammeldags" forurening, hovedsageligt fra Europa, får havisen i Arktis til at smelte hurtigere, mener forskere.

40 af verdens klimaforskere har i denne uge været samlet i Oslo for at drøfte den hastighed som havisen i sommer Arktis er smeltet med.

De konkluderede, at et hurtigt indgreb mod udslip af sodpartikler og såkaldt kortlivet forurening vil have en umiddelbar effekt og reducere havisens smeltning. Det skriver den norske avis Aftenposten.

Hurtig indsats mod sod
Omfattende forskning har gennem de seneste år påvist, at vindbårne sodpartikler som falder ned på isen får den til at smelte hurtigere. Soden absorberer varme og virker som bittesmå varmeovne og fører til hurtigere smeltning end den generelle opvarmning af luften gør.

En reduktion af CO2-udslip er stadig den vigtigste og højest prioriterede i kampen for at begrænse klimaændringer, men forskerne anbefaler også, at der straks indføres begrænsninger for udslip af sod, metan og anden forurening, som fører til dannelse af troposfærisk ozon.

Hovedparten af den sod, som falder ned i Arktis stammer fra industri, olieudvinding og afbrændinger af landbrugsarealer i Øst- og Nordeuropa samt Rusland.


8. nov. 2007      Nyt fund af 200 døde svin

Politiet har fundet 200 døde svin i en større besætning. Nogle af svinene var gået i forrådnelse, og yderligere 50 skal aflives, oplyser politiet til DR Nyheder.

På gården var der ca. 2000 svin fordelt i 6 stalde. I to af staldene var der nogenlunde forhold for dyrene. I en stald var vandforsyningen brudt sammen, og der manglede udmugning. I de sidste stalde blev der fundet ca. 200 døde svin, hvoraf nogle var gået i forrådnelse.

Gården drives af en meget ung landmand, der havde fast aftale med levering af smågrise til opfedning. Landmanden havde ikke i tide fået bestilt transport af fedesvin til slagtning, hvilket medførte, at der kom nye leverancer af smågrise inden der var plads til dem !!!!!!!

Ved overfyldning af staldene begyndte grisene at dø, og landmanden fik ikke de døde grise trukket ud af staldene.   Dette kombineret med, at han var alene om at passe besætningen og samtidigt læste på en videregående uddannelse medførte, at han til sidst tabte overblikket over situationen.  Godt 50 afkræftede svin skal aflives i dag, og at vandforsyningen straks skal genetableres.

Hvordan kan myndighederne tro på at han fortsat kan passe sine overlevende dyr ??? - 
Det er håbløst !!!!!!


8. nov. 2007     Minister vil stramme regler for dyrlægetilsyn

Fødevarerminister Carina Christensen (K) vil have landmænd i tale og gøre frivillige dyrlægetilsyn obligatoriske efter endnu et stort fund af døde svin i en besætning.

 - Man kunne forestille sig at gøre sundhedsaftalerne obligatoriske, siger ministeren til Radioavisen.  Politiet fandt  200 døde svin på en gård i Hornsyld syd for Horsens. Bland de andre dyr havde 50 det så skidt, at fødevaremyndighederne beordrede dem aflivet.

- Det her er helt, helt forfærdeligt for dyrene. Jeg er på baggrund af den første sag allerede i kontakt med landbrugets organisationer, så vi kan forebygge, at det her sker, siger Carina Christensen.  Samtidig er det kommet frem, at Fødevarestyrelsen er bagud med kontroller hos landmændene. Styrelsen mangler at gennemføre op mod 400 kontrolbesøg. På den baggrund kræver SF direkte, at ministeren træder af.

Dansk Folkeparti vil ikke kræve Carina Christensen fyret, men efterlyser en alvorlig oprydning i hendes ministerium.  - Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad vi ser i øjeblikket, og det skal der ryddes op i. Det bekræfter, at vi skal have et dyreværnspoliti, som tager sig af de sager, siger partiets fødevareordfører, Christian H. Hansen.


08-11-07:     Dansk Folkeparti vil have et dyreværnspoliti

Dansk Folkeparti finder det totalt uacceptabelt, at hundredvis af svin i denne uge er fundet døde på landejendomme i Jylland. Partiet vil ikke kræve fødevareminister Carina Christensen (K) fyret, men mener, at der skal ryddes gevaldigt op i hendes ministerium.

"Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad vi ser i øjeblikket, og det skal der ryddes op i. Det bekræfter, at vi skal have et dyreværnspoliti, som tager sig af de sager, og at vi skal have en minister for dette område, som får det fulde ansvar i stedet for, at ansvaret ligger og flyder rundt i forskellige ministerier," siger partiets fødevareordfører Christian H. Hansen.

Tirsdag kom det frem, at Fødevarestyrelsen er bagud med kontroller af dyrevelfærden hos landmændene. Styrelsen skulle i løbet af i år gennemføre 2500 kontroller, men det når den ikke på grund af travlhed. Styrelsen mangler at gennemføre op mod 400 kontrolbesøg.


07-11-07:     Flere svin udsat for vanrøgt 

Politiet har fundet flere døde svin på en gård, som tilhører den landmand, der også er ansvarlig for de 500 døde svin, som politiet fandt i mandag på to gårde ved Skanderborg.

Landmanden ejer fire gårde. På de to, som ligger i Hørning og Solbjerg, fandt politiet de 500 døde grise, ligesom de måtte aflive 179 svin, fordi de ikke stod til at redde. På de to andre gårde, som ligger i Odder og Vitved, så forholdene umiddelbart ud til at være i orden. Men i går fandt politiet alligevel en håndfuld døde svin på gården i Vitved, og en par grise, som man var nødt til at aflive, oplyser P4 Østjylland.  Det var gården i Vitved, der i første omgang var i politiets søgelys, efter de tilbage i maj måned fik et anonymt tip om, at der var vanrøgt af dyrene.


06-11-07:      Vanrøgt: Svin åd hinanden

Mellem 400 og 500 svin blev fundet døde på to af en landmands fire ejendomme af politiet i går aftes. De døde grise blev forsøgt ædt af de overlevende, andre blev angrebet af rotter. Efterfølgende blev 179 svin aflivet af en dyrlæge.  Ejendommene ligger i Hørning, Odder, Vitved ved Skanderborg samt Solbjerg.  Politikommisær Kuno Jensen fra Sydøstjyllands Politi oplyser, at landmanden nu sigtes for overtrædelse af dyreværnsloven.  Andre omkring 1000 svin blev transporteret til en anden stald.


06-11-07:     Ville betale 300.000 for hestesex

Politiet i Norge undersøger lige nu en sag, hvor en mand har tilbudt flere rideskoler i Tromsø op mod 300.000 kr. for at dyrke sex med hestene. Det skriver vg.no.  I weekenden tog sagen en ny drejning, da politiet fandt en plastikpose med 50.000 kr. på en af rideskolerne.

Politiet kender mandens identitet, da han har lagt et kontoudskrift i posen med pengene - formentlig for at bevise, at han er god for de store pengebeløb.  I Norge blev forbudet mod dyresex droppet ved en lovændring i 1972.  Det indebærer, at det ikke er strafbart at have sex med dyr, hvis det kan påvises, at dyret ikke har lidt overlast !!!!!!


6. nov. 2007      Vil hyre dyrlæger i England til kontrolbesøg hos landmænd

Forbrugerminister Carina Christensen (K) har ifølge TV Avisen pålagt Fødevarestyrelsen at hyre flere dyrlæger, så styrelsen kan få gennemført de op mod 400 kontrolbesøg hos landmændene, som den mangler.  Kontrolbesøgene skal være gennemført inden årets udgang, og hvis ikke der er dyrlæger nok herhjemme, skal de hentes i England.  

Ministerens udmelding kommer efter, at det er kommet frem, at Fødevarestyrelsen er bagud med kontroller af dyrevelfærden hos landmændene.  Styrelsen skulle i løbet af i år gennemføre 2500 kontroller, men det når man ikke på grund af travlhed !!!


05-11-07:     Gede-morder tvunget til at undskylde

"Undskyld jeg slagtede din ged levende."

En australsk kvinde er blevet tvunget til at sige undskyld til både kirke og ejere, fordi hun i forbindelse med en fejring af fredag den 13. lavede en rituel slagtning af en ged i en kirke som spøg !!!!!

Desuden fik den 26-årig gedemorder Tracey Lee Arnold to års betinget fængsel for at slå geden ihjel. Geden var ikke hvilken som helst ged, men kæle-geden Maddie, der var blevet stjålet til formålet.  Kvinde erkendte sig skyldig og har forklaret, at hun og tre andre havde drukket sig fulde til en fest og så havde besluttet at lave et satanisk ritual for sjovt. De stjal derfor geden i nærheden, hvor den stod og græssede. De brød ind i en kirke og slagtede geden levende.


2. nov. 2007      Nu kun 1500 vilde tigre i Indien

Antallet af vilde tigre i Indien er mere end halveret på fem år, viser en opgørelse. Nu er der kun 1500 vilde tigre tilbage i indiske reservater og jungler.

Krybskytter slår tigre ihjel pga. deres skind eller knogler, der blandt andet bliver brugt som medicin i Kina. Også skovhugst gør det svært for tigre at overleve, fordi deres naturlige levesteder bliver mindre, viser en rapport fra Wildlife Institute i Indien.


31-10-07:      Prins Harry afhørt af politiet

Prins Harry er blevet afhørt af politiet, fordi han var ude og skyde sammen med en ven, da to sjældne fugle i sidste uge blev skudt og dræbt.  "Politiet har været i kontakt med prins Harry og en af hans venner og spurgt dem, om de har nogen information, som kan hjælpe os," siger en talskvinde for kongehuset til Sky News.

Vidner har sagt, at Harry og hans ven var de to eneste, der var på jagt i området, da de så fuglene blive skudt, og dermed hentyder de til, at en af de to affyrede de dræbende skud.  Man regner med, at der er cirka 20 af de sjældne høge tilbage i England.


30. okt. 2007      Jagthund skød jæger

I weekenden var en jæger yderst uheldig under en jagt, og selvom han sikkert har kunnet ånde lettet ud over stadig at være i live.

Ulykken skete, fordi jægeren havde lagt sit gevær på jorden for at samle en fasan op. En af jagthundene trådte på geværet, og jægeren fik 120 hagl op i låret.  Faktisk er den slags hunde-vådeskud ikke usædvanlige, der er flere tilfælde hvert år. - det sker også tit at jægerne rammer deres hunde, det hører vi bare ikke så meget om !!!


27. okt. 2007      Afgrøder til biobrændstof skaber sult

Det er en forbrydelse mod menneskeheden at dyrke afgrøder med det formål at producere bio-brændstof, siger en FN-ekspert.  Produktionen af biobrændstof har fået prisen på nogen afgrøder til at stige, og FN-ekspert, Jean Ziegler, frygter at det vil skabe endnu mere sult i fattige lande.

Han mener, at det er opskriften på en katastrofe, når man laver majs og sukker til brændstof og mener, at man bør indstille produktionen i fem år.  Den Internationale Valutafond kom  i sidste uge med samme advarsel.


26. okt. 2007      FN: Kloden lider - folk er ligeglade

Jordens befolkning gider generelt ikke høre mere præk om bæredygtig udvikling eller om miljøets, naturens og de fattigste landes forskrækkelige problemer.   Der er en bemærkelsesværdig mangel på vilje til handling, siger en stor FN-rapport, som markerer, at det nu er 20 år siden, verden blev stærkt alarmeret over den første tilsvarende globale miljørapport - Brundtland-rapporten. Men siden har den generelle tendens været ligegyldighed og dovenskab, hedder det - alt imens de gamle problemer fortsætter, og nye kommer til:

Klimaforandringer, ozonlaget, udpining og ødelæggelse af landbrugsjord over store dele af verden, mangel på vand hos næsten to milliarder mennesker, rovdrift på tre-fjerdedele af fiskebestandene, forurening, som er årsag til 20 procent af sygeligheden i udviklingslandene, og eksport af forurening til samme lande for at nævne nogle af dårligdommene.  

De fleste forhold er blevet alvorligere, end de var, ifølge rapporten.  Og det risikerer at underminere de mange fremskridt, som menneskeheden ellers har gjort de seneste årtier, skriver FN's generalsekretær Ban Ki-Moon i rapporten.


23-10-07:      Vejarbejder ramt i hovedet af jæger

En 47-årig vejarbejder blev i går ramt af hagl i hovedet, mens han arbejdede på Assensvej i Faaborg - en 43-årig jæger skød med hagl i sin have, og kom til at ramme vejarbejderen:

Man må ikke skyde med hagl, hvis det kan komme ud på et offentligt område," siger Jørn Fischer fra Assens Politi.

Sagen vil få et retsligt efterspil for den 43-årige jæger, som trykkede på aftrækkeren.

Vejarbejderen slap med livet i behold.


22-10-07:     Hummere undslap den visse død

En gruppe tyske hummere var kloge nok til at rede livet.  Det lykkedes nemlig flere dusin hummere, hvis skæbne var, at de skulle sælges og koges levende, at undslippe fra et asiatisk supermarked i Stuttgart, Tyskland, rapporterer politiet. 

Det lykkedes hummerne, hvoraf nogle var helt op til 15 centimeter, at kravle ud af deres kasse, som ikke var særlig godt sikret. Efter flugten fra kassen pilede hummerne over gulvet i supermarkedet og klemte sig igennem de metalskodder, der var for døren. Hoveddøren var ved et uheld blevet efterladt åben. 

"Udbruddet var meget succesfuldt. Forbipasserende alarmerede politiet klokken 01.45 efter de havde set det store antal hummere mave sig gennem gaderne," fortæller Katrin Brandeis, som er talskvinde for politiet i Stuttgart til Spiegel Online.  Flugten kan have reddet skaldyrenes liv. I stedet for at blive leveret tilbage til supermarkedet er de blevet overgivet til et dyrehjem.


21-10-07:      Flere katte er hjemløse - pga. os mennesker

Der er flere hjemløse katte end nogensinde før. Syddanmarks internater melder om fulde huse. Det skriver P4 Syd.  Det milde vejr har gjort, at kattene får flere kuld killinger end normalt, og så længe de ikke bliver neutraliserede, kommer der bare flere til.

"Naturen tager jo nogen af kattene, men ikke dem alle, og det skal den heller ikke. Det er os mennesker der skal passe på vores dyr," siger Lola Barington, fra Dyrenes Beskyttelses Internat i Fredericia til DR P4 Syd.  I Fredericia er der lige nu 25 katte på internatet, og det er tre gange så mange som normalt på denne årstid.

Hos Kattens Værn i Sønderborg er der også fyldt op - med 98 hjemløse dyr i burene. En del af dem er fundet på rastepladser, i containere eller hvor deres tidligere ejere har valgt at smide dem.  "Det er en tendens, der bliver værre og værre, og det er dybt frustrerende. Det er som at slå i en dyne," siger Solveig Johanning fra Kattens Værn i Sønderborg.


21. okt. 2007     Vi vil have nationalpark i Vadehavet

Vi vil have en nationalpark i Vadehavet, og den skal indeholde land bag digerne, viser en meningsmåling lavet for JydskeVestkysten.  58 procent af borgerne i de fire kommuner langs Vadehavet er tilhænger af en nationalpark. Kun 16 procent af de spurgte i Tønder, Esbjerg, Varde og Fanø Kommuner er imod.

-Det synes jeg er en meget flot tilslutning, siger Christian Wedell-Neergaard (K), der er formand for Folketingets miljø og planlægningsudvalg.  Flertallet på Christiansborg afviste tidligere på året Vadehavet som nationalpark, blandt andet med den begrundelse, at der ikke var bred lokal støtte.


11-10-07:      Ornitologer og andre er sure over falke-drab

I fredags opdagede landarbejderne på citrusplantager ved Phasouri i Cypern 46 døde og 6 sårede aftenfalke, der lå spredt mellem appelsintræerne. To dynger af tomme haglpatronhylstre blev fundet midt i det hele.

Fuglene er tilsyneladende skudt for sjov af jægere. Aftenfalken betegnes som en 'næsten truet' art, der er relativt fåtallig. Når den endelig ses, er det som oftest i flok - da falkene normalt trækker og overnatter i flokke.  Herhjemme kalder biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) nedskydningen for "svineri".

"Det er lidt samme kultur, vi har set på Malta. Selv om det langsomt er blevet bedre med lovgivningen, er der stadig kæmpeproblemer med at få dem til at overholde lovene. Der er tilsyneladende en generation, der skal have udlevet sin jagtinteresse, og det vil nok vare 10-20 år endnu, før det bliver bedre," siger Knud Flensted.  Sagen er et godt eksempel på, at fugle har brug for beskyttelse alle steder, også i Danmark.

"Det nytter jo ikke, at fuglene beskyttes på ynglepladserne, hvis de bliver skudt på trækstederne, specielt ikke, når det er en art, der overnatter sammen," siger Knud Flensted.

Trods sin relative sjældenhed kan aftenfalken undertiden optræde ret talrigt i Danmark på de typiske forårstræksteder - ved Bornholm, Rørvig og Skagen. Den overvintrer i Afrika og lever hovedsagelig af insekter som guldsmede.


11-10-07:     Mand sigtet for at skære i hest

Fyens Politi har sigtet en 43-årig mand for dyremishandling, oplyser vagthavende i Svendborg. Manden er mistænkt for at have skåret en hest i skeden i Sdr. Longelse på Langeland,   "Han er blevet sigtet, fordi han er set i nærheden af hestefolden på gerningstidspunktet," siger den vagthavende. Ifølge Fyens Stiftstidende er der i den senere tid fundet en række tilfælde af hesteskænding sted på Sydfyn og på Langeland. Men den 43-årige er kun sigtet for det ene forhold.  "Vi skal have afhørt den sigtede yderligere, før vi kan sige noget om, hvorvidt vi kan komme videre i sagen," siger den vagthavende.


30. sep. 2007      Elg skød forbi svensk jæger

En svensk jæger var tæt på at blive skudt af en elg. Dramaet udfoldede sig i Ljusland i Sverige, skrive Ljusdals-Posten  ifølge NRK's netnyheder.
 
En gruppe jægere prøvede at finde en hårdt såret elg, som de havde skamskudt. Efter et par time fik de øje på elgen, og mens jægeren havde travl med at holde styr på sin hund, gik elgen meget naturligt til angreb, selvom elgen normalt er et fredeligt dyr.  

Jægeren faldt og blev trådt i maven af skovens konge.  Også geværet faldt til jorden og midt i kaosset, som opstod, ramte elgen aftrækkeren og et skud gik af og susede tæt forbi jægerens hoved. Elgen forsvandt, men blev senere fundet død af sine lidelser og kvæstelser !!!


28. sep. 2007       Dansk trækoncern fortsætter import fra Burma

Ifølge koncernchef Jørgen Møller Rasmussen vil Dalhoff Larsen og Hornemann ikke stoppe aktiviteterne i landet her og nu.  - Vi følger situationen dag for dag. Vi har kontakter derude og dem hører vi, hvordan situationen er, siger han til Radioavisen.

Den danske trægigant, Dalhoff Larsen og Hornemann, er tidligere kritiseret for at købe træ i landet, fordi skovdrift i Myanmar blandt andet er forbundet med tvangsarbejde og grove skovødelæggelser.


24. sep. 2007      Udenlandsk kød fyldt med bakterier

Mængden af udenlandsk kød, der sælges i Danmark, er i de senere år steget kraftigt. Omkring en tredjedel af kyllingekødet og cirka halvdelen af svinekødet i de danske supermarkeders kølediske stammer i dag fra udlandet.   I 2003 var det kun cirka en ottendedel af kyllingekødet og en fjerdedel af svinekødet, der stammede fra udlandet.

Nu viser en ny rapport at udenlandsk kød indeholder meget mere salmonella og campylobakter end dansk kød, og bakterierne i det udenlandske kød er også mere resistente over for antibiotika, der bruges til at behandle mennesker.  - Vi ved, at det udenlandske kød ofte indeholder flere sygdomsfremkaldende bakterier, som for eksempel salmonella og campylobacter, end tilsvarende dansk kød. Med den stigende import af kød må man antage, at problemet er stigende, siger seniorforsker Ole E. Heuer fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.

I 2006 blev der fundet campylobakter bakterier i halvdelen af det importerede kyllingekød, men kun i cirka hvert tiende parti danske kyllingekød.  Tilsvarende blev der fundet salmonella i hvert fjerde parti importeret svinekød, mens der ikke blev fundet salmonella i de undersøgte partier dansk svinekød.  Bakterierne i det udenlandske kød er også mere resistente overfor vigtige antibiotika, der bruges til at behandle mennesker. For en række antibiotika er der 30-50 procent mere resistens i det udenlandske kød end i det tilsvarende danske kød.


22-09-07:     Kamphunde dræber 10-årig pige

En 10-årig fransk pige døde i dag efter at være blevet skambidt af to hunde, der var ejet af hendes mors samlever. Det oplyser fransk politi.  Pigen legede med hundene, der menes at være mastiffer, i gården til sit hjem i Paris-forstaden Auteil, da dyrene gik på hende. Alarmeret af datterens skrig, ilede moderen til hjælp, men det lykkedes ikke at redde pigen.

Episoden kommer få dage efter, at en 20-årig kvinde døde efter at være blevet overfaldet af familiens rottweilere i en anden Paris-forstad.  Frankrigs indenrigsminister, Michele Alliot-Marie, bebudede i sidste måned strengere kontrol med kamphunde, efter at en teenager var blevet bidt til døde.22-09-07:     Kødspisere øger global opvarmning

Hvis du vil passe på miljøet, kan du starte med at droppe den røde bøf.  Husdyrproduktion øger nemlig den globale opvarmning rigtig meget, når der sendes enorme mængder drivhusgasser ud i atmosfæren, skriver Berlingske Tidende.

Budskabet præsenteres i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet af en forskergruppe, der har undersøgt sammenhængen mellem kødforbrug og global opvarmning. Forskerne konkluderer, at det i første omgang er nødvendigt at mindske det daglige kødforbrug fra 100 til 80 gram pr. person.

Eller bliv vegetar - så bidrager du ikke til den dyremishandling der foregår i landbruget,  og du sparer atmosfæren for rigtig meget !!!!


21. sep. 2007     Tyve går efter små hunde

Lad hellere den lille hund blive i tasken, når du går i supermarkedet. På gaden er den nemlig ikke i sikkerhed for tyve, skriver 24timer.  De små modehunde er nemlig blevet et yndet bytte for de langfingrede !!

- Det er simpelt tyveri. Små hunde, der forsvinder fra kroge uden for supermarkeder eller haver, hvor folk tror, de kan have dem i fred. Ingen små hunde er sikre i øjeblikket, siger internatleder Hanne Hermann fra Dyrenes Beskyttelse,  Hun har de sidste måneder fået mellem to og fire henvendelser om ugen fra folk, der har mistet deres hunde. Hvilket er langt flere, end hvad der plejer at forsvinde af små hunde.

Ifølge kennelejer Diana Alenskaja koster den moderigtige kostbarhed chihuahua op til 14.000 kroner for en hvalp.  Hun vurderer, at en tyv kan få 7.000 - 8.000 kroner for en hund, selv om den ikke har papirer.


18. sep. 2007     Grov vold mod høns !!

To høns er blevet slået ihjel, to sad forvirrede tilbage, og en høne er forsvundet, efter at ukendte gerningsmænd i weekenden har raseret hønsehuset ved børnehaven Skovtrolden i Bjerre ved at kaste med grøntsager mod hønsene. Det skriver Horsens Folkeblad.

Ifølge Sydøstjyllands Politi er den ene høne formentlig død, fordi der blev kastet rødbeder efter den. To andre så ud som om de har været udsat for vold. Både hønsehuset og den nærliggende køkkenhave ved børnehaven blevet fuldstændig raseret.

Tilsyneladende har gerningsmændene vidst, hvor nøglen til hønsehuset var gemt, konstaterer vicepolitiinspektør Verner Pedersen fra Sydøstjyllands Politi.  Hærværksmændene har foruden rødbeder brugt løg og rabarber som kasteskyts mod hønsene.


18-09-07:     Bavian adopterer høne

En ensom bavian i en privat zoologisk have i Litauen har adopteret en høne.  Bavianen reddede hønen fra den visse død i sidste måned, og de to dyr har nu udviklet et far-søn-forhold. Det var meningen, at hønen skulle bruges som foder for andre dyr i haven, men hønen flygtede og fandt ly hos Mitis, en seks år gammel bavian.

"Han leger med hønen, renser dens fjer, sover med den og plejer den, som om det var hans eget barn," sagde den zoologiske haves direktør Edvardas.


14. sep. 2007     Cyanid fundet i Kærgård Klitplantage

Region Syddanmark har fundet det stærkt giftige stof cyanid i nye prøver fra Grindstedværkets forureninger i Kærgård Klitplantage.   De nye prøver fra grube 1 og 2 viser også rester af PCB og tjærestoffer foruden 50 andre grundstoffer, skriver JydskeVestkysten.  Det var fundet af kviksølv, som fik regionens jordforureningsfolk til at igangsætte yderligere undersøgelser af de stoffer, som findes i gruberne..


14. sep. 2007     Meldt til politiet for salg af ulovligt kød

To personer fra Vestervig og Hurup i Thy er blevet meldt til politiet for at sælge ulovligt kød, der muligvis er fordærvet.   Det var lokale borgere, der tippede Fødevarekontrollen om sagen, fordi de havde mistanke om, at der foregik ulovligt salg af kød. Der har bl.a. være reklameret for salget i en lokalradio.

Fødevarekontrollen henstiller til folk, der har købt kød på gården hos Henning Møller, Adbølvej 4 i Vestervig eller Jan Nielsen, Futtrupvej 5 i Hurup, at de kasserer det.   Det kan ikke udelukkes, at dyrene var syge, inden de blev slagtet. Og der er derfor risiko for, at kødet indeholder sygdomsfremkaldende bakterier eller er fordærvet, skriver kontrollen.

Ved en aktion torsdag fandt Fødevarestyrelsens medarbejdere en større mængde slagteaffald på gården i Vestervig, som viser, at der er slagtet får, heste, svin og fjerkræ under særdeles uhygiejniske forhold. 

Slagtningerne er foregået ulovligt og uden dyrlægekontrol.  Aktionen ledte også til en anden landmand, som indrømmede, at han havde leveret slagtesvin til gården i Vestervig.


13-09-07:     Aben og duen er venner for livet

De er på alle leder og kanter et meget mærkeligt par. Ikke desto mindre har en 12 uger gammel abe og due fundet hinanden på et dyrereservat i Kina, skriver Daily Mail.   Den lille macaque-abe blev fundet på Neilingding Ø efter at være blevet forladt af sin mor, og bragt på et dyrehospital. Men på trods af et bedre helbred, blev den lille ved med at virke modløs - lige indtil han mødte en ven for livet: En hvid due.

Det usædvanlige par viger nu ikke fra hinandens side.  Det er dog ikke første gang, at dyr danner udsædvanlige venskaber. Tidligere i år blev en forladt tigerunge adopteret af en gris !!


07-09-07:     Hund adopterer gris

Huihu, en kinesisk hund, har adopteret en lille gris. Hunden tog ungen til sig, fordi dens egne fem hvalpe var dødfødt, skriver netsiden Ananova.

"Hun var meget deprimeret i en uges tid, men en nat kom hun pludselig hjem med en lille sort gris i hælene," siger hundens ejer Lao Yi.  Hun fortæller, at Huihi passer grisen, som var det en hundehvalp. Og det umage par er nærmest blevet kendte i området, hvor de bor. Masser af naboer valfarter nemlig til for at se de to.


03-09-07:     Jægerpræst  skød hund med gevær !!

En præst på Midtfyn som samtidig er jæger, har i fredags affyret sit jagtgevær flere gange, oplyser TV 2/Fyn.

Præsten affyrede ca. klokken 22.15 et skud gennem en dør til en ejendom i Gudme og ramte en puddelhund på den anden side. Hunden er nu uden for livsfare. Præsten har ifølge Fyens Stiftstidende gennem længere tid været på kant med ejendommens indehaver og var irriteret på kvindens to glammende hunde.

"Han har erkendt at have skudt", siger efterforskningsleder Henning Christiansen på politistationen i Svendborg.  Her besluttede man at sigte præsten for på hensynsløs måde at have udsat andre for fare.  "Han kunne jo ikke vide, om der befandt sig en person på den anden side af døren," forklarer Henning Christiansen.

Desuden sigtes præsten for overtrædelse af dyreværnsloven og for hærværk, fordi han også ramte en lampe. Desuden affyrede præsten og jægeren sit gevær flere gange i haven.


30. aug. 2007     WWF: Lad være med at spise torsk

Verdensnaturfonden (WWF) anbefaler danske forbrugere at lade helt være med at spise torsk.  Fondens videnskabelige medarbejdere har kigget på landingsstatistikker og importtal, og langt de fleste torsk på det danske marked kommer fra truede bestande.

- Hvis der ikke er nogen reelle muligheder for forbrugeren til at foretage et valg i butikkerne, må vi tage temperaturen på markedet og informere om, at sandsynligheden for, at du køber en ikke-bæredygtig torsk, er meget stor, siger hav- og fiskerimedarbejder Espen Nordberg fra til Politiken.

WWF er ved at få en aftale i hus med Dansk Supermarked, der råder over kæder som Bilka, Føtex og Netto. Dansk Supermarked vil dels distribuere WWF's guide til bæredygtige fisk, dels bruge WWF som rådgiver om, hvilke fisk og skaldyr kunderne skal kunne finde i kølediskene. - Det går for eksempel ud på, at vi fravælger bundtrawlede fisk.


17-08-07:      Hund dræbt med skruetrækker

En hund blev i dag fundet død i Køge - tilsyneladende stukket ihjel med en kniv eller en skruetrækker, oplyser politiet i Køge.  "Det er en meget voldsom aflivning, og en måde, som vi betegner som dyremishandling," siger Køge politi til DAGBLADET Køge.

Hunden Arkibal løb i aftes væk fra ejerne Grethe og Svend Jespersens hus. Da den ikke var kommet hjem efter en time, blev ægteparret nervøse, for der plejer aldrig at gå mere en et kvarter, før Arkibal kom tilbage til huset.

Parret ringede derfor til politiet. Der var dog først nyt om hunden i dag, hvor politiet måtte overbringe den sørgelige nyhed, at hunden var blevet fundet død med stiksår i halsen.  Hundens ejere udlover en nu dusør på 1000 kr. for oplysninger, der kan føre til gerningsmanden.

20-08-07: nu er der 20.000 kroner i dusør for oplysninger om det voldsomme hundemord i Køge. Det er beløbet nu steget til efter flere privatpersoner og virksomheder har lagt penge oven i de 1000 kroner, ægteparret selv udlovede. Det skriver DAGBLADET Køge.


14-08-07:      Ny giftmistanke på Vestkysten

Jo mere man roder i det, jo mere dukker der op. Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, vil nu bede miljøminister Connie Hedegaard (K) om en redegørelse for de giftdepoter i Kærgård Plantage, som stammer fra Esbjerg Kemikaliefabrik.

Hidtil er det kun forureningen fra Grindsted-værket lidt længere nord på, som har været i søgelyset, skriver JydskeVestkysten.  Anledningen er, at en gruppe studerende fra Danmarks Tekniske Universitet under vejledning af professor Poul L. Bjerg har dokumenteret, at der sandsynligvis findes uopdagede depoter begravet i klitterne med insekt- og plantegifte, som stammer fra Esbjerg Kemikaliefabrik.

"Nu må vi gå grundigt til værks og sørge for, at der ikke er noget, som bare bliver sparket til hjørne. Derfor vil jeg bede ministeren om, at hun får Miljøstyrelsen til at lave en vurdering af oplysningerne. Jo mere, vi graver i det, jo mere dukker der jo op," siger Eyvind Vesselbo.

Senest var det fundet af kviksølv i Grindstedværkets forureninger, som overraskede politikerne.  Der findes flere hyldemeter af undersøgelser af Grindstedværkets forureninger i Kærgård Plantage, mens undersøgelserne af Esbjerg Kemikaliefabriks udledninger i plantagen er meget få.


14-08-07:     Øko-tomater er bedst mod sygdomme

Øko-tomater er bedre mod sygdomme end konventionelt dyrkede tomater.  Runde og røde - Tomater ser ens ud. Alligevel er nogle sundere end andre. En undersøgelse viser, at økologiske tomater indeholder næsten dobbelt så mange sunde flavonoider sammenlignet med konventionelt avlede tomater. Det skriver avisen Svenska Dagbladet i dag.

Flavonoider er vækstkemikalier, som menes at kunne forebygge hjerte-karsygdomme og endog kræft og demens.  Irene Mattisson, ernæringsekspert ved Livsmedelsverket i Stockholm, fastslår, at undersøgelsen er meget omfattende og grundig.


14-08-07:     Alarmfejl og sløseri kostede 1500 grise livet

Det var et defekt alarmsystem, der i nat var skyld i, at en landmand i Østermarie på Bornholm mistede 1500 slagtesvin. Det oplyser DR Bornholm.  "Der var et alarmanlæg, men det virkede ikke," fortæller landmanden.

Landmanden stolede bare på automatikken og da han endelig ville tjekke i stalden, mødte et frygteligt syn ham. - 1500 grise lå døde af hedeslag og stress som følge af varmen. 
Landmanden er blevet anmeldt til politiet.


11-08-07:     Trafik og jagt går hårdt ud over rådyr

De sjællandske veje hører blandt de absolut farligste, hvis du er en ræv, eller et rådyr. Det viser en ny opgørelse fra Skov- og Naturstyrelsen, der for første gang har kortlagt, hvor på vejene de større dyr bliver dræbt - og det er især rådyrene, det går ud over. I undersøgelsen var 88 procent af 13.307 større dræbte dyr rådyr.

Især ved Sorø og i området Nordøst for Næstved er der således fundet særligt mange trafikdræbte dyr, men også i den nordlige del af Jylland og i Midt- og Østjylland ligger der mange døde dyr.

Det gør det bestem ikke bedre at dyrene også jages ret intensivt af jægerne, og tit må flygte. - Danmark har flest jægere ud af 15 europæiske lande, ca. 4 jægere pr km2. Sverige og Tyskland har kun ca. 0,7 - 0,8 jægere pr km2.


11-08-07:      Høst giver lange køer på landevejene

Mange steder arbejder bønderne i døgndrift for at få høsten i hus, men nu får landmændene langt om længe en løftet pegefinger - og muligvis en bøde på 500 kroner for egoistisk kørsel - af politiet for at skabe lange køer på landevejene, oplyser P4 Syd.

Ifølge færdselsloven skal alle bilister, der kører med særlig lav hastighed eller fylder meget på vejene, nemlig vise hensyn og eventuelt standses helt, så bilisterne kan komme forbi. Samtidig er mange veje i dag for smalle til, at landmænd lovligt må køre med bredere køretøjer på dem.

"Vi kan ikke acceptere, at visse landmænd ikke udviser det nødvendige hensyn til den øvrige trafik," siger operativ leder af færdselspolitiet i Syd- og Sønderjyllands Politi, Henrik Vallø til JydskeVestkysten.  Han henviser desuden til, at der hvert år sker alvorlige ulykker.


9. aug. 2007     Korn sprøjtes med hormonskadelige midler

Nogle af de svampemidler, som landbruget sprøjter korn med, kan være en af årsagerne til, at flere par har svært ved at få børn, skriver Ingeniøren.  En ny undersøgelse viser, at svampemidlerne har kraftig hormonforstyrrende og fosterskadende virkning i dyreforsøg. Forskerne opfordrer derfor nu myndighederne til at gribe ind.

- Det er svampemidler, som bliver brugt i meget stor stil. Det er derfor foruroligende, at de viser så stor hormonforstyrrende og fosterskadende effekt, når de bliver testet på rotter, siger lektor på SDUs Afdeling for Miljømedicin Helle Raun Andersen.  De mistænkte svampemidler tilhører gruppen af såkaldte azol-fungicider, som landmænd og gartnerier hvert år anvender mere end 100 ton aktivstof af.

Forskerne har igennem nogle år fokuseret på, at kvinder, som arbejder med svampemidlerne i gartnerier kan være særligt udsatte. Med de nye resultater, som omhandler langt flere svampemidler, frygter forskerne nu også, at almindelige forbrugere bliver udsat via rester i kornprodukter, frugt og grønt.

- Vi ved, at stofferne let kan optages i mave-tarmkanalen, men vi mangler stadig viden om, hvor mange rester, der er i fødevarerne. Problemet er, at der ikke undersøges for rester af disse stoffer i korn, siger Helle Raun Andersen.

Man har lavet lidelsesfulde dyreforsøg med drægtige hunrotter, i forsøgene blev eksponeret for stofferne, resulterede det bl.a. i unger med misdannede kønsorganer og nedsat evne til at producere kønshormoner. Desuden var der tegn på fosterskader bl.a. observeret igennem øget fosterdød.

Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen mener, at  Miljøstyrelsen og ministeren hurtigt  må se på alternativer og få udfaset stofferne.   Christian H. Hansen (DF), Formanden for fødevarerudvalget siger til TV-AVISEN, at det skal stoppes og undersøges til bunds.


09-08-07:     Sex-vold mod heste nær Aars

To fritgående hopper på mark nær Aars udsat for seksuel vold en gang i løbet af weekenden. Det fortæller ejeren og en dyrlæge i ifølge Nordjyske.dk.  Hestene virkede forstyrrede, og den tilkaldte dyrlæge kunne bekræfte ejerens mistanke. Nogen havde indført en genstand i hoppernes bagerste åbninger.

Politiet har ikke gjort meget i jagten på hestemishandlingerne, der har fundet sted mellem fredag og mandag.


8. aug. 2007    Første hvalart udslettet af mennesker

Yangtze-floden er Kinas længste - også kaldet den blå flod. Men det er meget lang tid siden, man har kunnet skimte farven blå i det grumsede vand.  Og nu er det heller ikke længere muligt at møde den hvidfinnede floddelfin på turen.

I en artikel i det videnskabelige tidsskrift "Royal Society Biology Letters" har en gruppe marinebiologer netop slået fast, at Yangtze-delfinen, kaldet Baiji på kinesisk, er uddød.  Udslettet på grund af menneskers påvirkning og ødelæggelse af dens leveområde. - Det er den første hvalart udryddet af mennesker, fortæller Danmarks førende hvalekspert og biolog, Carl Kinzer.

Carl Kinzer fortæller, at floddelfinen ellers har forsøgt at tilpasse sig de specielle forhold i den 6.380 kilometer lange flod, hvor den levede i mere end 20 millioner år:  - Den vænnede sig til det mudrede vand. Brugte ekkolokaliseringen, og forfinede og trimmede den til perfektion. Til gengæld kunne den ikke se ret godt. 

Udover at være den første hvalart, der er blevet erklæret uddød, er floddelfinen også det største udslettede dyr i 50 år.  - Tabet af en så unik og karismatisk dyreart er en chokerende tragedie, siger Sam Tyrvey, der er biolog og forfatter til artiklen i "Royal Society Biology Letters".  - Dens udslettelse repræsenterer et stort tab på evolutionens træ, og i erkendelse heraf, er vi nødt til nu at tage det fulde ansvar for vores rolle som jordens beskyttere.


07-08-07:     Hunde omkommer i varme biler  !!!

I går omkom en hund, som ejeren havde efterladt i sin bil, mens han gik i biografen i Nykøbing Falster. Jan Nielsen, direktør for dyreværnsorganisationen Dyrefondet, fortæller, at dette er det seneste eksempel på et stadig større problem.

I almindelighed har hunde det nogenlunde med varme, men de har det bestemt ikke fint med at blive efterladt i en parkeret bil, hvor det kan blive op til 60 grader varmt. Her kan hunden ikke komme af med varmen, så dehydrer den og dør, fortæller Jan Nielsen.

"Især unge familier har den fejlagtige opfattelse, at man helst skal være sammen med sin hund 24 timer i døgnet. Måske er det svært at få plads på en pension i ferietiden, og ofte er disse pensioner meget dyre. Men hvis man er væk i kortere tid, er det meget bedre at efterlade den hjemme eller i sommerhuset, hvor hunden kan løbe rundt," konstaterer direktøren for Dyrefondet.

Ligesom sidste år sætter Dyrefondet store plakater op i sommervarmen, som advarer mod at lade hunden ligge i en parkeret bil.


06-08-07:     Hundehvalp brutalt slået ihjel

Slynget ind i en væg. Kastet ned af trappen. Bundet udenfor og til sidst død af sine kvæstelser. Det var fredag aften en tre måneder gammel hvalps triste skæbne - alt sammen, fordi den var kommet til at tisse på gulvet i en lejlighed i Ringsted og dermed gjorde manden, der passede hunden for sin kæreste, rasende. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

Den døde hund blev opdaget af en kvindelig nabo, der kontaktede politiet. Den 24-årige voldsmand har indrømmet mishandlingen og er nu sigtet for overtrædelse dyreværnsloven.

Manden forklarede, at han tvang hunden til at lugte til sit eget tis. Da hunden herefter også lavede stort på gulvet, blev han så vred, at han begyndte sin brutale afstraffelse, inden han til slut slæbte den ud, bandt den og med sine egne ord efterlod den uden at vise nogen omsorg for at gøre rent i lejligheden. Ifølge manden peb hunden 15 - 20 minutter, før han vendte tilbage og forgæves forsøgte at få fat på en dyrlæge.

Anmelderen forklarede til politiet, at hun og hendes mand havde hørt hunden pibe i en halv time, inden den 24-årige tog hvalpen med ud af lejligheden. Desuden havde manden hørt hundepasseren sige noget i retningen af, at "nu smider jeg den fandeme ned ad trappen".


5. aug. 2007     Britisk M&K-virus stammer fra et laboratorium

De britiske myndigheder siger, at den type mund-og klovsyge-virus, der forleden blev opdaget på en gård ved London, er den samme som den, man arbejder med på et laboratorium, der ligger seks kilometer fra den ramte gård.

Laboratoriet arbejder med at fremstille en vaccine, der kan dræbe mund-og klovsyge-virus.  Myndighederne har udvidet sikkerhedszonen omkring den ramte gård og laboratoriet fra tre til ti kilometer.

Storbritannien forbød i går eksport af kvæg, kød og mælk efter udbruddet af sygdommen, og man forbød flytning af kvæg, får, geder og svin for at forhindre spredning af virus.  Premierminister Gordon Brown siger, at man gør alt hvad man kan for at forhindre en gentalelse af epidemien af mund-og klovsyge i 2001, da 7 millioner stykker kvæg blev aflivet og brændt.


1. aug. 2007    Greenpeace melder miljøministeren til politiet

Miljøminister Connie Hedegaard er blevet meldt til politiet af Greenpeace.  Organisationen mener, hun overtræder loven om ministeransvarlighed.  Årsagen er, at Connie Hedegaard har godkendt brugen af en gensplejset majstype som er modstandsdygtig over for antibiotika.

Greenpeace kalder det tilståelsessag.  Ifølge EU's lovgivning skal genmodificerede organismer, som er resistente over for antibiotika, være udfaset inden udgangen af 2004,  og Connie Hedegaard har "næsten tilstået forholdet" i et såkaldt paragraf 20-svar til Folketinget, siger Dan Belusa fra Greenpeace.  - Miljøministeren har derfor handlet forsætligt, når hun i strid med dansk lovgivning har tilladt anvendelsen af gmo-majsen MON 863.


26. jul. 2007    Svinefarme bliver endnu større

De store danske svinefarme bliver endnu større. I løbet af sidste år blev der nedlagt 1400 flere svinebrug, end der blev etableret.  Alligevel steg det samlede antal slagtesvin 200.000.

Ved årsskiftet var der dermed 7500 svinebrug, selv om de store svinebrug har været voldsomt kritiseret !!!!

Loven tillader i dag landmænd at have helt op til 950 dyreenheder per ejendom.  Dyreenheder er et udtryk for hvor meget dyrene påvirker miljøet.

En dyreenhed er det antal dyr, der giver 100 kilo kvælstof i gylletanken.  Det svarer for eksempel til 4,3 søer med grise op til 7,2 kg, eller 35 slagtesvin mellem 30 og 102 kg.


26-07-07:      Katten Oscar forudsiger dødsfald

Den amerikanske kat Oscar har udviklet sig til en gåde for videnskaben, skriver AP.

Katten, der bor på et plejehjem i Providence, Rhode Island, kan tilsyneladende fornemme når en patient på plejehjemmet skal dø.  Når døden er nært forestående kravler Oscar op i sengen til plejehjemsbeboeren og lægger sig der i beboerens sidste timer.

Oscars usædvanlige evner er blevet beskrevet i medicinaltidsskriftet New England Journal of Medicine, og ifølge artiklen har den to-årige kat haft ret i 25 tilfælde.  Plejehjemspersonalet ringer nu til de pårørende når katten kravler op i sengen til en patient.

"Han laver ikke mange fejl. Han synes at forstå når patienter er ved at dø," siger professor David Dosa fra Brown University, som har undersøgt Oscar.  Katten har boet på plejehjemmet Steere House Nursing and Rehabilitation Centre siden den var killing.

Den går sine egne runder på plejehjemmet - nøjagtig som læger og sygeplejersker, og den vil normalt ikke kæle med patienterne.  Nogle pårørende ønsker katten væk når de skal sige det sidste farvel, og det får den til at protestere.

Katteekspert Thomas Graves fra universitetet i Illinois siger til BBC Online, at katte er kendt for at kunne opfatte sygdom hos andre dyr og hos deres ejere.


23-07-07:      350 fasan-kyllinger omkom i brand

En brand i et fasan-opdræt ved Søllested på Lolland kostede i nat over 350 fasan-kyllinger livet. Det oplyser TV2 Øst.  Politiet ved endnu ikke, hvad der er årsag til branden.

Politiet fik anmeldelsen klokken 01.42 i nat. Det viste sig, at der var brand i et voliere, der bruges til at opdrætte fasaner, der senere skulle sættes ud som skydedyr til jægerne, da jægerne ønsker flere dyr at skyde på, end dem der der i forvejen er i naturen.

Det var da synd for jægerne at de ikke fik de dyr at skyde på, - ikke mange tænker på de frygtelige lidelser alle disse dyr har gennemgået. - Der burde helt klart være brandalarmer alle steder hvor dyr er lukket inde og ude af stand til selv at flygte - og opdræt af halvtamme skydedyr til jægerne, burde være forbudt, flere undersøgelser viser at disse dyr, der ikke er født i naturen, lever et kummerligt liv inden de bliver skudt eller anskudt !!!!


17-07-07:     Brand i dyrebutik dræber mange dyr

Næsten hele butikkens kæledyr mistede livet, da der udbrød brand i Centrum Dyrehandel på Gammel Lyngvej i Køge her til formiddag. Det skriver Ekstra Bladet. 
"Fire kaniner blev reddet ud, men mange dyr gik til i branden. Der var både fugle, kaniner og andre dyr," fortæller vagthavende til avisen.

Ifølge ham var der ingen personer i butikken. Genboer opdagede ilden og tilkaldte politi og brandvæsen. Men flammerne havde godt fat i lokalerne, og de fleste af dyrene var døde, da brandfolkene nåede frem.

Mange dyr lever et kummerligt liv i landets dyrebutikker i små bure og unaturlige forhold, og der burde helt klart være brandalarmer alle steder hvor dyr er lukket inde og ude af stand til selv at flygte !!


16. jul. 2007     Landmænd langt bagud med miljøplan

Regeringens stort anlagte plan om at skåne vandløb og søer mod sprøjtegift er kuldsejlet, skriver Berlingske Tidende.   Efter planen skal landmændene etablere 25.000 hektar sprøjtefri zoner inden 2009. Men landmændene er slet ikke på vej mod målet. Tværtimod har de bevæget sig stadig længere væk fra målet siden 2001.

Dengang havde landmændene oprettet godt 9.000 hektar særlige sprøjtefrie bælter. I dag er arealet nede på 6.300 hektar. Tallene fremgår af nye tal fra Fødevareministeriet.

Den kuldsejlede kamp for sprøjtefrie zoner ved danske søer og vandløb øger risikoen for, at pesticiderne ikke alene dræber ukrudt og insekter men også naturens vilde planter og dyr og i værste fald skader drikkevandet.

Det er uhyggeligt at så mange landmænd er ligeglade med både dyrevælfærd og miljø


16-07-07:     31 får druknede i Værebro Å

En roer gjorde i lørdags et uhyggeligt fund i Værebro Å ved Gundsømagle. Her var 31 får druknet, fordi åen var gået over sine bredder. Det skriver DAGBLADET Roskilde.

Fårenes 65-årige ejer er blevet sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven.  Ejeren havde allerede onsdag set at åen var ved at gå over sine bredder, men han forsøgte alt for sent at indfange sine får. Desværre førte hans anstrengelser kun til, at fårene løb længere ud i vandet.  Den 65-årige besluttede sig herefter at vente til, vanstanden i åen faldt. 


14. jul. 2007     Højsæson for grindedrab på Færøerne

Færingerne har taget hul på højsæsonen for de meget omstridte grindedrab. Alene inden for de sidste 10 dage er tre grindeflokke med tilsammen 150 hvaler blevet fundet i havet tæt ved øerne og herefter drevet ind på land og brutal slagtet.

De fleste grindedrab finder sted om sommeren, fordi hvalernes føde - blæksprutterne - i denne årstid befinder sig tæt ved land.  Det er fortsat tilladt at grindeformændene, som leder jagten fra deres både - at stikke hvalerne med de gammeldags og forfærdelige hvalspyd, som på ingen måde slår dyret ihjel med det samme !!!


14. jul. 2007      To ton kviksølv i Kærgaard Plantage

Nye beregninger bekræfter, at der formentlig er lagret to ton kviksølv i det omstridte kemikaliedepot i Kærgaard Klitplantage.  Bekræftelsen kommer få dage før, at fristen udløber, for at firmaer kan byde på opgaven med at opgrave og behandle den stærkt forurenede jord.

Det betyder, at interesserede firmaer  har meget kort tid til at forberede sig på den nye opgave - der nu ikke længere kun handler om at fjerne klorerede opløsningsmidler.


14-07-07:     Dyretransporter kører bare videre

Landbrugsraadets stort anlagte kodeks for dyretransporter er ved at ende som en total fiasko.

En række af landets største eksportører af levende dyr er blevet sortlistet af Landbrugsraadet, men det har absolut ingen betydning haft for virksomhederne.

Vognmændene kører alle videre med stort set uændret omsætning og fuld opbakning fra de landmænd, der leverer dyrene, skriver Jyllands-Posten.

"Dette kodeks var vores bedste bud på at sikre dyrevelfærden på transporterne. Jeg kunne ikke drømme om at sende mine egne dyr med en vognmand, der ikke er med i kodekset.

Men jeg må tage til efterretning, at en del landmænd tilsyneladende har en anden opfattelse af, hvordan vi sikrer dyrevelfærden. Vi kan ikke tvinge landmændene til at anvende vognmænd, der er med i kodekset. Vi kan kun opfordre kraftigt," siger Gert Karkov, formand for Landbrugsraadets Veterinærudvalg samt viceformand i Dansk Landbrug.


13. jul. 2007      Svinetransportører kører nu på udenlandske plader !!!

Svinetransportører, som myndighederne har sat på den sorte liste, har fundet et hul i loven.   Vognmændene kører videre med tyske eller polske nummerplader, og så er det straks sværere at stoppe transporterne.  Tyskerne har ikke tænkt sig at gribe ind over for overtrædelserne af de danske regler, siger Dietmar Jens fra det tyske fødevareministerium.


13. jul. 2007     Skandalerne i landbruget synes at køre i ring

Selvom den danske svineeksportør Henrik Westergaard er kommet på landbrugets sorte liste for at have brudt reglerne for dyretransporter i Danmark, må han gerne bruges på mindre transporter, lyder det fra landbrugets top,  Landbrugsrådet.

Og det har udviklingsminister Ulla Tørnæs' mand, landmanden Jørgen Tørnæs, heller ingen problemer med:   - Umiddelbart kan jeg ikke se, at det gør mig noget. Jeg bruger også Henrik Westergaard til at transportere nogle smågrise i en intern grisering, fortæller han til Radioavisen.

Veterinærdirektør Preben Willeberg fra Fødevarestyrelsen er forarget:  - Skandalerne i landbruget synes at køre i ring, siger han til Radioavisen. Det viser jo, hvor dårligt reglerne er lavet set fra et dyrevelfærdssynspunkt i EU, siger han.

Også Venstres Jens Kirk er rystet:  - Jeg synes, det er meget uheldigt. Jeg har forstået det kodeks, man har lavet som, at når man var blacklistet, så gjaldt det, uanset om det var under eller over 8 timers transport, siger han.

Og Landbrugsrådets forklaring lyder endnu mere hul, efter at fødevaremyndighederne i går også blacklistede det polske transportfirma, RMJ Trans.   Det var dette firma, som i maj stod bag en transport af kvier til Grækenland i maj, hvor et af dyrene døde og 9 andre var så slemt tilredt, at de savlede og nægtede at rejse sig.

Bag firmaet RMJ Trans står den fynske transportør Peter Ottesen, som var ansvarlig for den ulovlige svinetransport til Letland, som DR 1 programmet 21 Søndag i foråret afslørede, hvor udsultede svin spiste af hinanden og ingen regler blev overholdt.

Ifølge Radioavisens oplysninger er det Ottesens søn, svigersøn og mangeårige polske samarbejdspartner, der kontrollerer det bandlyste firma RMJ trans.   -   Jørgen Tørnæs har også benyttet RMJ Trans. For eksempel kørte firmaet den 2. april Jørgen Tørnæs' søer til Tyskland.


12-07-07:     Polak får forbud mod at køre dyr

En Polsk transportør kørte 32 kvier fra Haderslev til Grækenland sidst i maj. En af kvierne blev trampet ihjel, ni af de overlevende var i meget dårlig forfatning.  Det fandt de græske myndigheder ud af. 

Fødevarestyrelsen har derfor forbudt transportvirksomheden RMJ TRANS Sp., der er autoriseret i Polen, at transportere levende dyr fra og i Danmark, men forbuddet gælder kun i tre måneder !!!!

De 32 kvier blev sendt fra Danmark på to lastbiler den 24. maj, men ved ankomsten til Grækenland fire dage senere var kvierne samlet på en lastbil.  En var død, ni andre savlede, havde besvær med åndedrættet og nægtede at rejse sig. Der var ingen dokumentation for, at dyrene var blevet fodret og vandet som påbudt, og store mængder gødning blandet med strøelse tydede på, at de heller ikke havde været læsset af undervejs.


11. jul. 2007     Kviksølv i Kærgaard Plantage

Analyser tyder nu på, at der ligger omkring to ton kviksølv under giftdepotet i Kærgaard Plantage.  Det oplyser det radikale byrådsmedlem Kai Bayer fra Grindsted i et læserbrev i JydskeVestkysten.

 - Vi har endnu ikke regnet målingerne sammen, men jeg kan bekræfte, at der er tale om en betydelig mængde kviksølv, siger civilingeniør Mette Christophersen fra Region Syddanmark til avisen.

Mistænker Grindstedværket
Kai Bayer mistænker Grindstedværket for at have kørt kviksølvholdigt affald til Kærgaard i de sidste måneder, inden tilladelsen til spildevandsudledning udløb i begyndelsen af 1970'erne.  Danisco i Grindsted, det tidligere Grindstedværket, har ingen kommentarer. Men i tidligere dokumenter har værket afvist, at der var kviksølv i det affald, der blev kørt til klitplantagen i tankbiler.


9. jul. 2007      Vi bør sige nej til den majs som EU har godkendt 

En svag miljøminister Connie Hedegaard åbner nu for, at en ny type gensplejset majs kan komme til Danmark. Det gør hun, selv om majsen indeholder gener, som giver resistens over for antibiotika, der anvendes både til mennesker og dyr.

Ifølge Connie Hedegaard kan Danmark ikke stoppe den genmodificerede majs, fordi den er godkendt i EU.

Per Clausen kalder nu Connie Hedegaard i samråd i Folketingets miljøudvalg for at få tilbagekaldt godkendelsen af majsen fra den internationale kemikoncern Monsanto.

- Det er rystende, at miljøministeren lader hensynet til EU og de store kemikalie- og fødevarekoncerner gå forud for hensynet til danskernes sundhed. Jeg er sikker på, at et flertal i miljøudvalget ikke vil acceptere, at ministeren fortsætter med at snakke udenom, siger Per Clausen.

Han understreger at de danske regler skal overholdes, og han forventer, at et flertal i udvalget vil give ministeren klar besked om at trække godkendelsen af MON 863 tilbage.

Sidste år viste en ulægger fransk undersøgelse, at rotter, der blev fodret med MON 863, fik forgiftningssymptomer i leveren og nyren samt kraftige vægtudsving. -  Det var første gang, at en undersøgelse beviste, at genmodificeret majs påvirker helbredet !!!


13-07-2007     Hunde får klippet ører syd for grænsen

Syd for grænsen er det ikke noget problem at finde dyrlæger, som er villige til at ørekupere muskelhunde.  Det er ulovligt herhjemme, og derfor rejser mange danske hundeejere til Tyskland for at få klippet hundenes øre. På den måde omgår de den danske dyreværnslov, der forbyder ørekupering. 

I Tyskland har ørekupering været forbudt siden 1987, men det er mange tyske dyrlæger åbenbart villige til at se bort fra !!!!


13-07-2007      Dyrlæger i lommen på landbruget ?

Dyrlæge Peter Høgedal fra Viborg, påstår nu at de store søer ikke har smerter, selv om deres skuldersår når helt ind til knoglen, og at diskussionen er ude af proportioner !!! - Næsten alle andre dyrlæger er absolut ikke enig i den udlægning. 

Der ligger en klokkeklar udtalelse fra Det Veterinære Sundhedsråd baseret på meget grundige undersøgelser, om at det er smertefuldt. Desuden behøver man jo ikke være professor for at se, at det selvfølgelig er meget smertefuldt !!!


08-07-07:     Campist slog hund med lægtehammer 

Med den spidse ende af en lægtehammer forsøgte en 32-årig mand i aftens at aflive sin hund på en campingplads ved Stenlille.  Ifølge politiet i Slagelse kom resten af campingpladsen i oprør, da folk så, hvordan manden bankede hammeren ned i hovedet på hunden. Inden en tilkaldt patrulje kom frem, havde manden også nået at true den mand, der ringede til politiet, med en baseballkølle.

Hunden overlevede i første omgang sine skader, men en dyrlæge valgte efterfølgende at aflive den.


07-07-07:     Ny hestemishandling i Himmerland

Så er en hest igen blevet mishandlet i Himmerland. Det oplyser p4 Nordjylland. Denne gang er det gået ud over en ældre hoppe på en ejendom på Hedemarken i Døstrup ved Hobro. Den gik i en indhegning sammen med to andre heste, da den i nat blev mishandlet af en ukendt gerningsmand.

Ifølge vagthavende fra Nordjyllands Politi i Hobro, Johan Nielsen, blev hesten snittet i kønsdelene med en stump genstand, hvorved der opstod en mindre flænge. Vidner hørte en bil køre væk omkring klokken ét, oplyser politiet.

For tre måneder siden blev en hest i den nærliggende landsby Rørbæk udsat for noget lignende. Og sidste sommer fik også tre heste på Hadsund-kanten skamferet kønsdelene - uden at en gerningsmand er blevet fundet.

Det ses gang på gang at politiet ikke gør nær nok i arbejdet med opklaring af dyreværnssager !!!!


6. jul. 2007     Slut med dansebjørne i Bulgarien

Bulgariens sidste tre turistbjørne er blevet anbragt i et reservat, hvor de vil få dyrlægehjælp for deres fysiske og psykiske mén.   Det oplyser den internationale dyreværnsorganisation WSPA.

De tre bjørne fungerede som "dansebjørne" - et fænomen der har været vidt udbredt i Bulgarien, især på det populære rejsemål Sunny Beach.  Bjørnene får sat kæde i en ring i næsen og tvinges til at hoppe på bagbenene.

WSPA's kommunikationschef i Danmark, Lasse Bruun, siger, at organisationen har modtaget klager fra mange frustrerede turister i årenes løb. Og at det er overordentligt glædeligt, at bjørnene har fået fred for deres lidelser.


3. jul. 2007       Udenlandsk kød giver høj risiko for salmonella

Risikoen for at få en salmonellaforgiftning er næsten ti gange så høj, hvis man spiser udenlandsk kød frem for dansk.

En forskergruppe fra Fødevareinstituttet DTU og Statens Serum Institut har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at der er salmonella i 11,8 procent af al importeret kød, skriver JydskeVestkysten onsdag.

- Det mest alarmerende er, at vi har fundet de farlige multiresistente bakterier i tre procent af det importerede kød. Det tilsvarende danske tal er én ud af 1792, siger sektionsleder i Fødevareinstituttet DTU Dorte Lau Baggesen.

Det svarer til, at hvis en person spiser udenlandsk kød hver dag, vil der gå 33 dage, før vedkommende har fået de farlige bakterier indenbords, mens der vil gå næsten fem år, før man bliver smittet af dansk kød.
De fleste nyheder er citeret fra DR1 Tv
Tilbage til start

 
 

  Home